Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής 
Λαογραφικό Μουσείο
Σήμα ελιάς
ελιά
 
οικογένεια Συρμακέζη

Το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, της οικογένειας Συρμακέζη, αναπτύσσεται μέσα στον ιδιόκτητο χώρο της Οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια Λαρίσης.

Οι πρόγονοι των σημερινών ιδιοκτητών, έξι γενιές πριν, ήρθαν το 1854 από τα Γιάννενα στα Αμπελάκια. Λίγο αργότερα αγόρασαν από τούρκο κτηματία, την έκταση με ορισμένα από τα κτίσματα. Για την κάλυψη των αναγκών, κατασκευάσθηκαν στην πορεία και άλλα κτίσματα.

Ολα τα κτήρια ακολούθησαν τους δομικούς κανόνες της εποχής στην περιοχή: τοίχοι από λιθοδομή και ξύλινη σκεπή με κεραμίδια.

Μεσα σε αυτό το χώρο, που έχουν μέχρι σήμερα ζήσει έξι γενιές της οικογένειας, έχουν βρεθεί σημαντικά δείγματα της διαχρονικής λειτουργίας της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αλλά και της καθημερινης τοπικής ζωής, όχι μόνο της αγροτικής, αλλά και της ιδιότυπης αστικής των εύπορων ιδιοκτητών.

Πριν λίγα χρόνια, όλα τα κτίσματα, αρχοντικό, στάβλοι, αποθήκες, μαγειριά, χώροι διαβίωσης, είχαν σχεδόν ερειπωθεί.

 

Ξεκίνησε τότε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες μία συστηματική προσπάθεια συντήρησης και σήμερα τα κτίσματα έχουν αναπαλαιωθεί - εκσυγχρονισθεί, με πλήρη σεβασμό της αρχικής μορφής τους.

Οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής, ξεκίνησαν το 2007, όταν το έργο εντάχθηκε στα ΠΕΠ Θεσσαλίας. Τα έργα ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2008, οπότε ξεκίνησε και η λειτουργία του μουσείου.

 
 
Αρχική σελίδα
Οικογένεια Συρμακέζη
Όραμα
Το μουσείο
Φωτογραφίες
Τοποθεσία
Πληροφορίες
Οικονομικά

Ελάτεια, Λαρίσης,
40006 ΣΥΚΟΥΡΙO

Τηλ: 24950 22262, 22688
Fax: 24950 22262
e-mail: info@mtl.org.gr

Ωρες λειτουργίας:
Προσωρινά από Παρασκευή έως Κυριακή, 10.00 - 14.00
ή κατόπιν συνεννόησης

flags
To έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Π.Ε.Π. Θεσσαλίας
 
 
Μουσειακά αντικείμενα
Copyright © 2008-2009 Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής - ΑΓΡ.Ο.Σ.Π.Α. ΕΠΕ
flower
 
footer
 
Created & Hosted by ItBiz